Det danske landshold træner i Salt Lake City til den kommende sæson.
Foto: Privatfoto

Carlson satser på holdforfølgelse

Med sommeren på hæld begynder den næste sæson for de danske speedskatere at banke på døren. Brødrene Stefan og Philip Due Schmidt samt Viktor Hald Thorup er for tiden i gang på isen i Salt Lake City, USA, med forberedelserne til den kommende sæson. 2019/20 kan gå hen at blive en historisk sæson for det danske landshold hvis det står til landstræner Jesper Carlson.

Vi har nogle rigtig, rigtig dygtige isskøjteløbere, og jeg er ret sikker på at vi godt kan lave en fantastisk teampursuit

De danske løbere har ved flere lejligheder vist at mass-start disciplinen hører til blandt spidskompetencerne. Blandt andet i december 2017 da Elena Rigas tog en World Cup sølvmedalje med hjem i netop mass-starten. Til vinter venter dog en ny udfordring for de danske drenge. Landstræner Jesper Carlson har nemlig udset sig disciplinen holdforfølgelse.

“Det er også for at vise at vi kan noget andet end mass-start. Og vi har tre drenge her som virkelig godt kan køre på skøjter, så det ville være dumt ikke at prøve.”

Holdforfølgelsen bliver kørt over otte omgange med tre løbere på holdet. Tiden der bliver noteret måles når tredjemanden krydser målstregen. Samme fremgangsmåde som vi kender det fra banecykling.

I mine øjne, hvor de er lige nu, så er det en fantomtid. Det er fandme flot kørt

Til vinter vil holdforfølgelsen kunne opleves til tre World Cups samt til VM, der køres i Salt Lake City. Idéen om dansk deltagelse i holdforfølgelsen har ligget i baghovedet hos landsholdet i de seneste sæsoner. Nu er det dog mere end en idé.

Fantomtid

I forbindelse med Desert Classic-løbet der blev afholdt 31. august – 1. september i Salt Lake City, skulle det nye hold for først gang prøve kræfter med et holdforfølgelsesløb. En weekend der i øvrigt om lørdagen havde budt på 1.000 meter samt for Viktor en 3.000 meter. Søndag bød først på Mass-start og efter blot 20 minutters pause blev der kørt holdforfølgelses-debut. Til trods for de svære vilkår var Jesper Carlson bestemt tilfreds med resultatet på 3 minutter og 51 sekunder.
“I mine øjne, hvor de er lige nu, så er det en fantomtid. Det er fandme flot kørt. Også fordi de kørte den 20 minutter efter deres mass-start.” udtalte landstræneren søndag aften.

Da løberne er midt i et træningsprogram som ikke er løbsorienteret er det svært at sammenligne tiden med de tider vi ser til World Cups og verdensmesterskaberne. Derudover er isen på banen i Salt Lake City ikke klargjort til de helt hurtige runder. Men for at give en fornemmelse af tiden nævnes det her at holdforfølgelsen sidste år i Obihiro, Japan, blev vundet i tiden 3 minutter og 41 sekunder af det russiske hold. Jesper Carlson har en forhåbning om at der bliver kørt en holdforfølgelse i tiden 3 minutter og 50 sekunder, og det mål er nu inden for rækkevidde.

Det nye danske landshold i holdforfølgelse
(Fra venstre: Jesper Carlson (landstræner), Stefan Due Schmidt, Viktor Thorup, Philip Due Schmidt)
Foto: Privatfoto

Plads til forbedring

Sommerens træning har været med fokus på holdforfølgelsen. Men til trods for en pæn tid var søndagens løb dog langt fra perfekt ifølge Jesper Carlson:

“Der blev lavet alle de fejl der skulle. Det er jo det der er fedt med træningsløb. Så kan man virkelig få arbejdet igennem.”

De kommende måneder vil løberne træne hver for sig med fokus på deres individuelle områder. Fra november, når World Cuppen begynder, vil holdet igen træne mere sammen, og med fokus på holdforfølgelsen. Forventningen er en kvalifikation til VM i februar, og hvis den kommer i hus, bliver hele januar dedikeret til optimering af netop holdforfølgelsen. For Jesper Carlson er målet med holdforfølgelsen dog ikke kun at holdet kvalificerer sig til VM.

“Vores mål det er en top 5 i år (til VM, red.). Så må vi se om vi kan bygge den derop til.”, lød det efter søndagens debut fra Jesper Carlson der tilføjer: “Med dagens løb så er den ret positiv.”

Så må vi se hvor langt vi når med den i år. Om den eventuelt kan indgå i et Team Danmark støtteprojekt

Her i slutningen af sommertræningen ser man fortrøstningsfuldt på den generelle form på holdet.

“De er på et højere niveau end de har været tidligere alle sammen. Også med den her teampursuit, det er en god tid at køre i september”

Håb om bedre støttevilkår

Foruden muligheden for at vise dannebrog frem på isen til vinter, er håbet for Jesper Carlson at en god placering til VM vil give en økonomisk gevinst i form af støtte fra Team Danmark. For nuværende modtager holdet støtte i mass-start disciplinen i håbet om en kommende OL-medalje.

“Vi har jo Mass-starten som vi er støttet i fra Team Danmark, så det er jo vores hovedprioritet. Men derudover har vi teampursuiten (holdforfølgelsen, red.) som et fælles mål. Og så må vi se hvor langt vi når med den i år. Om den eventuelt kan indgå i et Team Danmark støtteprojekt” lyder det fra landstræneren.

Den første mulighed for at prøve kræfter for alvor mod de andre World Cup hold bliver søndag den 24. november til World Cuppen i Tomaszów Mazowiecki, Polen.